Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az alábbi anyagot Szappy írta. Õ is használja a Szilamer Miolock kikapcsoló programot, és úgy gondolta, készít róla egy kisebb esszét. Javaslom elolvasni minden Mitac Mio A701 tulajnak, aki a Szilamer alkalmazást használja, vagy csupán a masina fogyasztás csökkentése felõl érdeklõdik! Sancho


 

Elõször is tisztázni kéne, hogy egy PDA fogyasztása mibõl, és milyen arányban tevõdik össze.

  • Van egy akku, a Mio esetében 1250 v. 1300 mAh teljesítménnyel.
  • És vannak a fogyasztók. Ezek közül a 3 legnagyobb a képernyõ háttérvilágítása, a CPU és a RAM.

A háttérvilágítás fogyasztása kb. egyenesen arányos az erõsségével. Feleakkora beállításon kétszer annyi idõ alatt fogyaszt ugyanannyi áramot. Ez nem kevés, egy kisebb képernyõjű SmartPhone világítása is átlagosan 45mA, a mienk akár 100mA is lehet. Ez önmagában 10-12 óra alatt leszívná az akkut. Valamennyi energia magának a touchscreen-nek is kell de egyrészt ez nagyon kevés a világításhoz képest, másrészt a kettõ szinte mindig együtt van bekapcsolt állapotban.

A CPU fogyasztása kb. négyzetesen (!) arányos az órajelével, szóval nem igazán érdemes túlhúzni, mert 20% órajel növelés akár 44% fogyasztásnövekedést eredményezhet. Ha nem használod a gépet, hasznos leállítani, hogy a processzor ne menjen feleslegesen. Itt van még egy érdekes dolog: a háttérben futó animáció. Bár nagyon aranyos, ha valami folyamatosan animálódik a képernyõn, de ilyenkor ne lepõdj meg, ha az elem kevésbé bírja. Az animációt nézed a nap folyamán talán összesen 40 percet, a maradék 1400 percben meg szépen járatja a procit, és eszi az áramot. (Ez persze nem igaz, amikor a gép standby-ban van).

A RAM-nak alapvetõen nem túl nagy az áramfelvétele de egész nap, standby-ban is fogyaszt, hiszen visszakapcsoláskor ugyanazokat az adatokat kell tartalmaznia. A RAM energiafogyasztása is egyenes arányban van a méretével, és független attól, hogy tartalmaz-e információt, vagy "üres". Mivel erre semmilyen hatásunk nincs, ez a hardvergyártó választása, hogy mennyit épít be, nincs is további lehetõségünk áramot itt megspórolni.

Egyéb fogyasztók:

GSM modul: ha csak lóg a hálózaton, igen keveset fogyaszt, kb. 2mA a fogyasztása. Ez természetesen függ attól is, hogy mennyire erõs a GSM jel, alacsonyabb jelszintnél több energia kell a kapcsolat fenntartására. Aktív kapcsolatnál, adatátvitelnél a fogyasztása sokszorosára emelkedik.

Bluetooth: hasonló a GSM-hez. Passzív állapotban keveset eszik, adatátvitelnél többet. Konkrét fogyasztási adataim nincsenek.

GPS: Mivel ez alapvetõen vevõ, nagyon kevés áramot fogyaszt, ha be is van kapcsolva, ráadásul általában kikapcsolt állapotban van, ha nem használjuk. Ha valami programmal (pl. gpsgate) folyamatosan bekapcsolva tartjuk, akkor sem komoly az áramfelvétele, bár szorozva az eltelt idõvel, és az ebbõl hasznosan töltött idõvel, az jön ki, hogy igazán nem érdemes. Ha nem használjuk, minek legyen bekapcsolva, ha használni akarod, akkor meg úgyis bekapcsol. Az egyetlen elõnye az always-on-nak, hogy amikor használni akarja egy program, azonnal van jel. Hogy ez kinek mennyire éri meg, az egyéni döntésen múlik.

Vibra: ez a létezõ legnagyobb fogyasztó, hiszen ennek fizikailag meg kell mozdítani a gépet. Viszont mivel a bekapcsolt állapota mindössze néhány tizedmásodpercig tart, így nem jelentõs a fogyasztása. Ha valami oknál fogva bekapcsolódna, és úgy maradna, valószínűleg néhány perc alatt leszívná az akkut.

LED-ek: Meglepõ módon egy led fogyasztása kb. 5mA. Ami nem kevés, tekintve, hogy az egész gép fogyasztása standby-ban összesen kb. 5mA. Szerencsére a ledek nem világítanak folyamatosan, hanem általában villognak. Így idõarányosan a fogyasztásuk lényegesen alacsonyabb.

És akkor hogy jön ide a Miolock?

Amit a Miolock tesz nagy vonalakban annyi, hogy amikor aktiválod, lekapcsolja a képernyõt, a háttérvilágítását, és az összes hardvergombot saját magához rendeli. És bármelyik megnyomására ?semmit csinál?. Kizárólag a fotó gombra reagál: lelövi saját magát. Persze eközben figyeli a többi komponenst, GSM hívást/SMS-t, notification-okat, ActiveSync-et és bármit, ami fontos lehet, a usernek. De ilyenkor nem lövi le magát, mindössze átengedi a megfelelõ gombokat.

Amit a Miolock NEM csinál: nem teszi suspend-be a gépet. És ez nagyon fontos. Bár a képernyõ/világítás és a gombok nem élnek, úgy néz ki, hogy a gép alszik, a processzor megy, és fogyasztja az áramot. Ezért nem érdemes kikapcsolni a "turn off device"-t. Ez amúgy szerencsétlen elnevezés, szó nincs kikapcsolásról, a gép csak suspend-be megy (ezt hívják még sleep mode-nak, vagy standby módnak is, ugyanezt takarja). Ugyanis ha nem megy suspend-be, a géped egész nap menni fog (a fent említett animáció fontossága itt hatványozottan érzékelhetõ), és csak a képernyõ/világítás áramát tudod "megspórolni".

Akkor most egy rövid példa, hogy mi és hogyan történik:

Turn off device 1 percre állítva, képernyõ kikapcsolás 30 sec. Nem fut olyan program, ami folyamatos bekapcsolást igényel, mint pl. a WMPlayer.

  1. Nem csinálok semmit, az utolsó művelettõl 30 másodpercre a képernyõ elsötétül. A gép bekapcsolva, a képernyõ is él, csak a háttérvilágítás van kikapcsolva. Ilyenkor a képernyõhöz hozzáérve visszajön a világítás. Eltelik újabb 30 másodperc, és a gép elalszik. Ilyenkor a képernyõ is kikapcsol, proci leáll, memória õrzi a tartalmát. A gombok közül csak a piros él. Ezt megnyomva feléled a gép.
  2. Miolock bekapcsolva (akár az .exe elindításával, akár a hozzárendelt gomb megnyomásával). Háttérvilágítás elsötétül és kikapcsol a képernyõ, gombok a fotó kivételével inaktívnak látszanak, mert a Miolock nem engedi át õket. A proci a háttérben dolgozik. 30 másodperc után jön egy utasítás, hogy világítás kikapcs, de nem történik semmi, mivel az úgysincs bekapcsolva. Újabb 30 másodperc után a gép elalszik. És itt van egy érdekes dolog. Egyrészt a suspend magasabb prioritású, mint a Miolock, másrészt a miolock-nak futni kell, hogy tegye a dolgát. De most semmi nem fut, a proci áll. Tehát hiába nyomod meg a fotó gombot, mert a program, ami érzékelné, nem fut. Az egyetlen gomb, ami aktív az a piros, ez feloldja a suspend-et. Bekapcsolja a képernyõt, gombokat, háttérvilágítást. Igen ám, de ilyenkor azonnal működésbe lép a Miolock is, és a képernyõn nem jelenik meg semmi, csak felvillan, és a gombok sem csinálnak semmit (bár élnek). Csak a fotó gomb megnyomásával jönnek vissza a dolgok, mivel a miolock kilövi magát. Ha nem nyomod meg a fotó gombot, akkor a szokásos 30 másodperc múlva világítás off, és újabb 30 mp után suspend.